به پرتال ثبت شرکت ارشیا خوش آمدید امروز : یکشنبه ، 31 فروردین 1404
ثبت شرکت

جستجو در سایت

پلمپ دفاتر 1396

انجمن ثبت شرکت ایران

ثبت شرکت در سراسر ایران :
موضوع مناسب برای ثبت شرکتها

سایر امور ثبتی :
ثبت برند در تهران
سایر محلات تهران

ثبت شرکت-مفهوم موسس در شرکت سهامی

مفهوم موسس در شرکت سهامی

در لایحه اصلاحی قانون تجارت از واژه موسس و موسسین بسیار سخن رفته است . افزون بر آن نقشی که موسسین در تاسیس شرکت ایفا می نمایند، برخی امتیازات ، وظایف و مسئولیتها ی آنها و به ویژه وجود دو گروه سرمایه گذار در مرحلیه تاسیس شرکت سهامی عام ، یعنی موسسین و پذیره نویسان ، تعریف موسسین و تفکیک  جایگاه آنان از پذیره نویسان ضروری می نماید.
به نظر می رسد در رابطه با شرکت سهامی عام ، بتوان دو معنا از واژه موسس به دست داد. در معنای عام ، همه سرمایه گذارانی که در تشکیل شرکت سهامی عام مشارکت نموده و در جلسه مجمع عمومی موسس با جایگاه یکسان و رای برابر حضور می یابند موسس به شمار می روند. این برداشت از آن جهت که کلیه این سرمایه گذاران در مجمعی که موسس خوانده می شود شکرت می نمایند و نیز تا هنگام پایان تشریفات تشکیل و تحقق تاسیس آن ، عنوان حقوقی دیگری جز موسس نمی توان بر آنها نهاد ، پذیرفتنی می نماید . معنی دیگر عبارت " موسس" که بیشتر مد نظر قانون گذار است ، اشخاصی هستند که " برای تاسیس شرکت پیشقدم شده و موضوع شرکت را انتخاب کرده و اقدامات لازم را برای جلب تعهد کنندگان سرمایه معمول می دارند . موسسین ، اساسنامه شرکت را تهیه می کنند و اقدام به دعوت تعهدکنندگان سهام نموده با تشکیل مجمع عمومی موسسین موجبات تشکیل شرکت را فراهم می آورند."  در ماده 6 و 16 لایحه اصلاحی قانون تجارت 1347 به اقدامات موسسین جهت آماده نمودن مدارک لازم جهت اخذ اجازه پذیره نویسی از مراجع ثبت شرکتها اشاره شده ، که منظور اشخاصی است که اقدامات اولیه را انجام داده اند. یان مفهوم با اشارات قانون گذار نیز سازگاری دارد. لایحه اصلاحی قانون تجارت 1347 به صراحت میان عبارت موسسین و پذیره نویسان تمایز قائل گردیده است. بران مثال در ماده 19 مقرر می دارد:گ در صورتی که شرکت تا شش ماه .. به ثبت نرسیده باشد به در خواست هر یک از موسسین و پذیره نویسان به بانک مراجعه و تعهد امه و وجوه پرداختی خود را مسترد دارند" ماره مرقوم ناظر به عدم ثبت شرکت است خواه اساسا مجمع عمومی موسس تشکیل نشده و یا تشکیل گردیده ولی اقدامی جهت ارائه صورتجلسه مجمع مزبور و سایر مدارک به مرجع ثبت شرکتها جهت ثبت آن صورت نپذیرفته باشد . لذا اطلاق عبارت موسسین به سرمایه گذاران بعدی یعنی پذیره نویسان در ماده بالا دور از ذهن به نظر می رسد .
این در حالی است که مفهوم موسسین در شرکت سهامی خاص با سهولت بیشتر قابل تشخیص است .چرا که تاسیس شرکت سهامی خاص به حکم ماده 20 لایحه اصلاحی قانون تجارت دو مرحله بوده و به صرف تهیه و امضای مدارک مذکور در ماده قانونی یاد شده و ارائه آنها به مرجع ثبت شرکتها و ثبت شرکت اقدامات تشکیل شرکت پایان یافته و همه سرمایه گذاران همان موسسین هستند . شاید به همین دلیل قانون گذار در ماده 20 مرقوم سرمایه گذاران ( موسسین) شرکت سهامی خاص را سهامدار خوانده است . اگر چه کاربرد واژه سهامدار به سرمایه گذاران در مرحله پیش از تاسیس و ثبت قابل نقد است و اصطلاح موسس هم منطبق با وضعیت سرمایه گذاران مزبور و هم با موضع مقنن در مورد شرت سهامی عام به سازگار می نماید ، باید این امر را نشانگر تمایل قانونگذار به اطلاق مفهومی واحد به همه موسسین شرکت سهامی خاص دانست . بنابراین ، عبارت موسس در شرکت سهامی خاص و آثار حقوقی ناشی از عملیات تاسیس شامل همه اشخاصی که در ماده 20 بالا سهامدار خواند شده می گردد. با توضیحات بالا و ملاحظه مقررات لایحه اصلاحی قانون تجارت 1347، و بر خلاف دیدگاه برخی از اساتید  حقوق تجارت به اینکه به علت مبهم بودن مفهوم واژه موسس ، " قضات برای تعیین اشخاصی که بتوان آنها را موسس تلقی کرد به ناچار باید ملاکهای متعددی در درنظر بگیرند . "، ابهامی درتعیین مصادیق موسس به چشم نمی خورد.


جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 77516567-021 و 09128069819 تماس حاصل فرمایید و یا به شماره 500011008069819 پیامک ارسال فرمایید


تماس با ثبت شرکت ارشیا

موضوع : مقالات

تاریخ : 8-10-1393, 10:59

 

تمامی نظرات در کمتر از 12 ساعت پاسخ داده می شود

ارسال نظر


روزنامه رسمی

مشاوره ثبت شرکت
دفاتر پستی منتخب

ثبت شرکت برای اتباع خارجی

موضوعات پرکاربرد ثبتی :
ثبت شرکت در سراسر ایران

ثبت شرکت در تهران
سایر محلات تهران
تماس
واتس آپ
موبایل
کرکره برقی پارکینگدرب ضد سرقتصندلی پلاستیکی , کاشت مو , مزوتراپی