(Clive W.J.Granger ( 1934-2009
گرنجر در سال 2003 به همراه رابرت اِنگل (1) به خاطر " روش هاي تجزيه و تحليل دورهاي زماني اقتصادي با گرايش هاي عمومي "، جايزه نوبل اقتصاد را دريافت کرد.
وي در سوانژ، ايالت ولز متولد شد. در يازده سالگي با کسب موفقيت در امتحانات به مدرسه کمبريج رفت. در آن جا مهارت خاصي کسب نکرد. اولين شانس بزرگ وي در زندگي در سال 1946 بود، زماني که پدر وي از جنگ بازگشت و از لحاظ شغلي خانواده وي بايد به ناتينگهام نقل مکان مي کردند. گرنجر بعدها اظهار داشت: " در آن دوران، اشتغال به تحصيل در دانشگاه بسيار مشکل بود به طوري که تنها درصد کمي از جوانان انگليسي مي توانستند به دانشگاه راه يابند. علاوه بر اين انتخاب يک رشته تحصيلي مناسب و يافتن مکاني براي اقامت ساده نبود. به هر حال شنيده بود که دانشگاه ناتينگهام به تازگي رشته هاي اقتصاد و رياضي را به صورت پيوسته تأسيس کرده که از رشته هاي بسيار مورد علاقه وي بودند بنابراين پس از ارائه ي درخواست بلافاصله پذيرفته شد و به عنوان اولين فرد خانواده به دانشگاه راه يافت.
گرنجر در رشته آمار در مقطع دکتري به تحصيل پرداخت، رشته اي که به زعم خود وي آگاهي چنداني درباره آن نداشت. در سال 1959 مدرک دکتراي خود را با تأليف پايان نامه اي در موضوع آزمون متغيرها دريافت کرد.
گرنجر، درخواست هاي بسياري براي تدريس به دانشگاه هاي معتبر فرستاد در نتيجه از سوي کميسيون کاولز در دانشگاه ييل و اسکار مورگنشترن(2) در دانشگاه پرينستون براي همکاري در يک پروژه تحقيقاتي اقتصادسنجي انتخاب شد.
گرنجر يکي از اثرگذارترين دانشمندان فعال در عرصه " اقتصادسنجي سري زماني " مي باشد. مقالات وي کليه پيشرفت هاي بزرگ 40 سال اخير را دربرمي گيرد. برخي از جذّاب ترين ايده ها و روش هاي تجزيه و تحليلي که در اين دوره ايجاد شد، توسط وي ارائه شده است. در واقع، امروزه تحقيقات تجربي در " اقتصادسنجي سري زماني " بدون استفاده از برخي روش ها و اثرپذيري از افکار وي غيرممکن مي باشد.
تحقيقات گرنجر براي تمام دانشمندان اقتصادسنجي سري زماني، ابهاماتي دربرداشته است و با جوايز بسياري که دريافت نموده در سطح جهاني شناخته شده مي باشد. پژوهش هاي وي در مورد رگرسيون کاذب، حافظه بلندمدت و تمام جنبه هاي پيش بيني، تأثيري عميق و ماندگار داشته است. (3)
گرنجر در تحقيقات خود که در دهه هاي 70 و 80 انجام شده به گسترش مفاهيم و روش هاي تحليلي براي ايجاد روابطي معنادار ميان متغيرهاي ايستا مثل نرخ ارز و نرخ تورّم پرداخت. اتخاذ ديدگاه هاي بلندمدت و کوتاه مدت موجب گرديد درک وي از تغييرات شاخص هاي اقتصادي در بلندمدت افزايش يابد مثلاً در مواردي توليد ناخالص داخلي سالانه يک کشور در بلندمدت رشد نشان مي دهد، اما اين کشور در کوتاه مدت از افزايش قيمت کالا يا رکود اقتصادي رنج مي برد. گرنجر نشان داد که رابطه برآورد شده ميان متغيرهايي که در طول زمان دستخوش تغيير مي شوند مي تواند بي معني و گمراه کننده باشد زيرا به غلط استنباط مي شود که بين متغيرها رابطه اي وجود دارد، امّا حتي اگر رابطه اي نيز وجود داشته باشد، ممکن است، موقّتي و زودگذر باشد.
وي دريافت که ترکيب خاصي از دو يا چند سري زماني ايستا مي تواند پويا باشد. همين موضوع اساس روش هاي وي قرار گرفت و به اين ترتيب، واژه " هم جمعي " ( يا همسويي ) اطلاق نمود. گرنجر در حين ارائه ي تحليل هاي " هم جمعي " نشان داد که به طور مثال، تغييرات پويا در نرخ ارز و سطح قيمت ها ناشي از گرايش براي به حداقل رسيدن انحرافات نرخ ارز از وضعيت تعادل بلندمدت خود و نوسانات کوتاه مدت اطراف مسير تعديل مي باشد. (4)
گرنجر در آنجا همراه با مي چيو هاتاناکا (5) به عنوان دستيار جان توکي (6) در يک پروژه براي استفاده از تحليل فوريه بر روي داده هاي اقتصادي، مشغول به کار شد. او به همراه مي چيو هاتاناکا، نتايج اين تحقيق را در کتابي منتشر کرد که به شدت اثرگذار بود.
گرنجر توضيح مي دهد که بسياري از متغيرهاي مورد استفاده در تحليل هاي آماري، الگويي با مسير يکسان دارند، با ترکيب تعدادي از آنها مي توان متغير مرکبي ساخت که نتيجه مطلوبي داشته باشد و از روش هاي قديمي نيز بتوان براي آن استفاده نمود. به عنوان مثال فعّاليت هاي اقتصادي شامل روش هاي تکنولوژيکي غيرهمسان منجر به افزايش درآمد و مصرف در طي زمان خواهند شد اما ديگر فعّاليت هاي اقتصادي نظير قراردادن اضطراري بودجه ها باعث ايجاد سيري همگون در طي اين فرايند مي شود. اين کشف نه تنها باعث ايجاد تحولي ويژه در دنياي آمار و اقتصاد کلان شد بلکه يک نوع سازگاري ميان اقتصاد کلان و مفروضات آن به وجود آورد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09128069819 و یا ایمیل info@arshiyagroup.ir ماس حاصل فرمایید و یا به شماره 500011008069819 پیامک ارسال فرمایید
موضوع : مقالات