هدیه ویژه طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی
ثبت شرکت – تغییرات – ارائه صورتجلسات –پلمپ دفاتر – کد اقتصادی –حسابداری – ثبت محدود
نقش محوری زنان در مسئولیت های مدیریتی
همزمان با بهبود وضعيت زن، در صحنههاى گوناگون اجتماعى، و بروز استعدادهاى نهفته و شايستگىهاى وى در اين زمينه، و نيز اثبات اين مطلب كه زن مىتواند به نيكوترين وجه در اجتماع حضور يابد، نقش وى در توانايى شركت در امور اجرايى و مديريت بيش از پيش روشن مىگردد. هر چند زنان هنوز براى ابراز توانايىها و لياقت خويش در اين زمينه، راهى طولانى و دشوار پيش رو دارند؛ زيرا با وجود شايستگى زن در احراز پستهاى مديريتى، جامعه آن چنان كه بايد، نقش قابل توجهى براى او در اين سطح قائل نگرديده است.
حتى در امورى كه مربوط به بانوان مىگردد نيز، اغلب مديران سطوح بالا را مردان تشكيل مىدهند و مديريت سطوح ميانى بر عهده زنان است.
البته مهمترين علت اين مسأله، تأثير تفاوتهاى جنسيتى بين زن و مرد، و در برخى موارد عدم توجه جامعه به استعدادها و مهارتهاى ويژه در بانوان براى مديريت مىباشد، كه البته مىتوان اين مشكل را با سياستهاى صحيح و آگاهى بخشيدن به جامعه، بر طرف نمود.
اسلام و مديريت زن
اسلام دين كامل و برنامه سعادت بشريت است، و همان گونه كه براى تمام امور زندگى بشر دستور العمل دارد و انسان را به مقتضاى طبيعتش به سوى خير و كمال رهنمون است، براى حضور زن در صحنه اجتماع نيز برنامه دارد.
همان گونه كه مىدانيم، زن و مرد از لحاظ جسمى و روحى تفاوتهايى با هم دارند كه هيچ كس نمىتواند منكر آنها گردد اين تفاوتهاى طبيعى موجب گرديده تا از نظر وظيفه نيز زن ومرد در برخى موارد با هم تفاوتهايى داشته باشند. البته اين به معناى كمال يكى از اين دو جنس و يا نقصان ديگرى نيست، بلكه عنايتى است كه خداوند بر آن دو داشته، تا جهان به بهترين وجه اداره گردد.
در مسأله مديريت نيز بايد به اين تفاوتها و سرمايههاى وجودى زن و مرد توجه داشت و به هر يك در حد توانش مسؤوليت داد. چه بسا در بعضى موارد توانايى زنان بيش از مردان باشد. اسلام كه توجه ويژهاى به زن دارد، از فعاليت زن در اجتماع در عرصههاى مختلف اعم از اجرايى، مديريتى و... با حفظ شؤون اسلامى، استقبال مىنمايد.
طبق فرموده حضرت آيت الله جوادى آملى: «بسيارى از كارهاى اجرايى، براى زن جايز است؛ به ويژه اگر كارهاى مخصوص بخش زنان به عهده آنان باشد، نه تنها ممنوع نيست، بلكه اولى است.»1
اما اين مطلب را نيز نبايد از نظر دور داشت كه طبق مبانى والاى اسلام و مصلحتى كه در اين مبانى نهفته است، زن در بعضى از سطوح مديريتى چون رهبرى، نمىتواند فعاليت داشته باشد كه البته اين هيچ نقصى براى زن نيست، بلكه لطفى است عظيم، از سوى پروردگار، كه اين مسؤوليت بزرگ و سنگين را از دوش زن برداشته است.
بنابراين طبق نظر اسلام، زنان مىتوانند در عرصههاى مختلف شغلى و مديريتى، با حفظ موازين اسلامى، ظاهر گرديده و حضور فعال داشته باشند. مگر در مواردى خاص كه مديريت برخى امور بر عهده مردان است و زنان به دليل محذوريتهايى كه خصوصاً در رابطه با حشر و نشر با نامحرم دارند، از اين مسؤوليتها معذور گرديدهاند.
زن و شأن مديريت
همانگونه كه مىدانيم: به طور كل، در همه جوامع اعم از توسعه يافته و يا در حال توسعه، زن در زمينههاى مختلف سياسى، اجتماعى، اقتصادى و... از موقعيت يكسانى با مرد برخوردار نيست، اما اين عدم برابرى، در كشورهاى مختلف، متفاوت است، كه اين مطلب، مديريت زن را نيز شامل مى گردد.
طبق آمار، زنان بيش از 40 درصد نيروى كار جهان را تشكيل مىدهند، در حالى كه نسبت مشاركت آنها در مشاغل مديريتى به طور غير قابل قبولى در حد پايين باقى مانده و در بيشتر كشورها، سهم كلى زنان در مشاغل مديريتى، از 20 درصد تجاوز نمىكند.2
در جمهورى اسلامى ايران نيز، هر چند در دهه اخير، شاهد رشد نسبى زنان در سطوح مديريتى هستيم، اما اين ارتقاء شغلى، اغلب از شغلهاى پايين به شغلهاى ميانى مىباشد. و تلاش هر چه بيشترى را براى ارتقاء شغلى بانوان متخصص و دانشمند كه گاه از حيث تحصيلات بالاتر از مردان هستند، مى طلبد.
قابل توجه اين كه، طبق مطالعات انجام شده، اگر چه تعداد زنان در پستهاى مديريت دولتى بسيار اندك است، اما مقايسه سطح تحصيلات زنان و مردان در پستهاى مديريتى يكسان، نشان مىدهد كه معمولاً زنان مدير از سطح تحصيلات بالاترى برخوردار مىباشند. 3
به طور كلى، على رغم بالاتر بودن سطح تحصيلات زنان شاغل، در مؤسسات دولتى و غير دولتى نسبت به مردان، زنان نتوانستهاند از حيث موقعيتهاى شغلى به جايگاه شايسته خويش نائل گردند، كه اين خود نشانگر عدم توجه و اقبال جامعه به توانايى مديريتى زنان مىباشد و ناشى از پيش داورىها و طرز تلقى غلط از عدم مسؤوليت پذيرى زنان است.
اما طبق برخى مطالعات، زنان بيش از مردان در محيط كارى، انضباط، وظيفهشناسى و تعهد دارند و نيمى از مديران سطح بالاى سازمانها از پرسنل زن راضى تر از پرسنل مرد هستند.4
حال بايد ديد با وجود شايستگىها واستعداد زنان، علل و موانع عدم ارتقاء شغلى زنان به خصوص در عرصههاى مديريتى چيست؟
جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره جهت امور ثبت شرکت به سایت www.arshiyagroup.ir مراجعه نمایید و یا با ایمیل info@arshiyagroup.ir تماس حاصل فرمایید
موضوع : مقالات
تاریخ : 26-12-1393, 04:00