این بزرگترین تفاوت تحریمهای فعلی با تحریمها اوایل دهه 90 است؛ فرصتی که به گفته کارشناسان نباید از دست برود. هر روز خبرهایی از اعلام موضع اروپاییها درباره تعهد به برجام روی خروجی رسانهها قرار میگیرد. «اروپا میخواهد به تجارت با ایران ادامه بدهد»؛ این تیترِ یک هندلسبلات، مهمترین روزنامه اقتصادی آلمان است. هفته گذشته این روزنامه در یک گزارش اختصاصی خبر داد اروپاییها بهطور رسمی در حال ساختن مدلی هستند که تحریمهای آمریکا را دور بزنند؛ یک مدل تجارت تهاتری بدون جریان پولی.
تأسیس یک نهاد مالی اروپایی برای ارتباط با ایران
ایران در آستانه وضع دور دوم تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران است و در این روزها خبرهایی منتشر شده که اروپاییها بهویژه بریتانیا، آلمان و فرانسه، دنبال راههایی هستند تا بتوانند با ماندن در برجام، به فعالیت تجاری خود با ایران ادامه دهند. این سه کشور برخلاف آمریکا در تلاش برای حفظ برجام با جمهوری اسلامی هستند و قصد دارند به شرکتهای خود اجازه دادوستد با ایران را بدهند.
بانکهای سنتی ترجیح میدهند از انجام امور و انتقالات بانکی با جمهوری اسلامی صرفنظر کنند؛ چراکه از اقدامات تنبیهی آمریکا واهمه دارند. اولاف شولتز، وزیر دارایی آلمان، تاکنون چندبار با همتایان فرانسوی و بریتانیایی خود در این راستا دیدار داشته است؛ ازجمله در حاشیه نشست وزیران دارایی کشورهای جی ۲۰ که اواسط ماه جولای سال جاری در بوئنوسآیرس برگزار شد.
در همین رابطه، سایت اشپیگلآنلاین اوایل هفته جاری گزارش داد: وزیران دارایی آلمان، فرانسه و بریتانیا قصد دارند حتیالامکان تا اوایل نوامبر نهادی مالی بنیانگذاری کنند که تنها مقصود آن انجام دادوستدهای مالی با جمهوری اسلامی با دورزدن کانالهای معمولی انتقالات بانکی است. نهاد مالی جدید نه یک بانک، بلکه از لحاظ حقوقی نهادی واسطهای (Special-purpose entity) محسوب خواهد شد. مزیت چنین نهادی این است که نباید از سرمایه برخوردار باشد و به عبارتی، برای راهاندازی آن نیاز به کمکهای مالی دولتی نیست؛ این ابتکار عمل را فرانسه پیشنهاد کرده است.
همچنین روزنامه هندلسبلات در یک گزارش با تیتر «اروپا میخواهد به تجارت با ایران ادامه دهد»، توضیح داده است اروپاییها در حال ساخت یک مدل تجارت تهاتری بدون جریان پولی برای ایران هستند. آنطور که از این گزارش برمیآید، کار به این صورت خواهد بود که بهعنوان مثال، شرکت نفت ایران به یک پالایشگاه در اسپانیا نفت میفروشد و یک کارخانه ایرانی از محل پول در این شرکت، از یک تولیدکننده آلمانی قطعات و ماشینآلات خریداری میکند؛ بنابراین هیچ پولی در این میان جابهجا نمیشود. آن پالایشگاه اسپانیایی پولش را به آن شرکت میپردازد و صادرکننده آلمانی هم طلب خود را از آن شرکت میگیرد. در واقع اروپا دنبال این است که بازاری ایجاد کند تا از مبادلات تجاری با ایران محافظت کند. در این مسیر، بریتانیا، فرانسه و آلمان پیشگام شدهاند تا یک شرکت spv (شرکتی با هدفی خاص) احتمالا در لوکزامبورگ و با مشارکت سایر اروپاییها برای این هدف راهاندازی کنند. طبق گزارش هندلسبلات، اروپا میخواهد یک مدل بازار درست کند تا از مبادلات تجاری با ایران در برابر تحریمهای آمریکا محافظت کند. به نوشته هندلسبلات، راهاندازی چنین نهادی تنها راه ممکن برای بازنگهداشتن کانالهای دادوستد با ایران است. در گزارش این نشریه اقتصادی آمده است: در ماههای گذشته راهکارهای گوناگونی در این راستا مطرح و بررسی شده، اما به علت مناسب و عملینبودن کنار گذاشته شدند.
منبع : اقتصاد آنلاین
موضوع : اخبار روز